Smalec/pasta z białej fasoli

Smalec w kuchni polskiej pojawił się bardzo dawno temu. Podawany na pajdzie chleba z ćwiartką jabłka i ogórkiem kiszonym. Smalec/pasta przygotowana z białej, ugotowanej fasoli w konsystencji, wyglądzie a nawet i w smaku jest bardzo zbliżony do wersji mięsnej. Ten wegański i wegetariański przysmak idealny jest na śniadanie, przekąskę , przystawkę czy na kolacje.

Wydrukuj

Smalec/pasta z białej fasoli

napisała:

4,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Wegański, wegetariański smalec z białej fasoli.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 puszka ugotowanej, białej fasoli - 250g
  • 1 duża cebula
  • sól/pieprz
  • olej rzepakowy/słonecznikowy
Sposób przygotowania
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, przełóż na nią cebulę i smaż aż się przyrumieni i zrobi złota. Fasolę odcedź pozostawiając zalewę. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieć fasolę do uzyskania ulubionej konsystencji. Dodaj ciepłą cebulę, wymieszaj pastę, dopraw solą i pieprzem. Jeśli pasta jest za sucha dodaj odrobinę zalewy w której była fasola. Pastę podawaj z ulubionym pieczywem np. chlebem z garnka, rustykalną bagietką lub chlebem nocnym. Idealnie ze smalcem z fasoli smakuje ogórek małosolny, kiszony pomidorek lub pikle w musztardzie.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!