Chleb z garnka

Domowy chleb – czyli chrupiąca, pękająca skórka, puszyste, miękkie wnętrze i ten zapach który wypełnia cały dom podczas pieczenia. Chleb przygotowany w garnku ma wszystkie te zalety. Dodatkowo w łatwy sposób można go przygotować. Wystarczy uzbroić się w chwilę cierpliwości podczas wyrastania i można się delektować jego smakiem. Pszenny, bardzo smaczny. Idealny jako baza kanapek, dodatek do zup mlecznych. Świetnie smakuje z miodem, domowymi konfiturami i serami. 

Wydrukuj

Chleb z garnka

napisała:

0,0 rating
  • V
  • DF
Domowy, pachnący chleb.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:80 min.
  • Czas gotowania:60 min.
  • Czy można zamrażać?:Tak
Składniki
  • 25g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 380g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • mąka do oprószenia chleba i garnka
  • 1 łyża oleju
Sposób przygotowania
Drożdże rozkrusz do wysokiego naczynia, dodaj cukier, 1/4 szklanki ciepłej wody i łyżkę mąki. Wymieszaj dokładnie i pozostaw do wyrośnięcia około 15 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, olej, wyrośnięty rozczyn i pozostałą wodę. Zagnieć dobrze ciasto, uformuj kulę i pozostaw w misce przykrytej ściereczką kuchenną na 30 minut w ciepłym miejscu. Następnie ponownie zagnieć ciasto i pod przykryciem zostaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik wraz z garnkiem i pokrywką lub naczyniem żaroodpornym nagrzej do temperatury 200 stopni. Wyjmij gorący garnek, oprósz dno mąką włóż chleb, posyp górę chleba mąką i przykryj garnek pokrywką. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut. Jeśli nie masz garnka z pokrywką użyj naczynia w którym można zapiekać a górę przykryj folią aluminiową. Po pierwszych 30 minutach zdejmij pokrywkę i piecz chleb kolejne 30 minut. Na ostatnie 2 minuty włącz termoobieg.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!