Kokosowa owsianka z czereśniami

Kokosowa owsianka to propozycja na pyszne, sycące oraz wegańskie/wegetariańskie śniadanie. Mleczko kokosowe dodaje płatkom owsianym lekkości i aromatu. Dodatkowo nie zawiera laktozy. Soczyste czereśnie sprawiają, że danie jest świeże, przypomina o lecie i słońcu.

Wydrukuj

Kokosowa owsianka z czereśniami

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Wegańska owsianka z czereśniami
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • listki melisy bądź mięty
  • czereśnie
  • 1 łyżka miodu/cukru/ksylitolu/etyrolu
  • 1 szklanka wody
Sposób przygotowania
Płatki owsiane wsyp na sitko i przelej trzykrotnie wodą aż woda będzie czysta. Przełóż je do garnka, dodaj do nich szklankę wody i od momentu zagotowania pozostaw na małym ogniu przez około 5 minut. Bardzo dokładnie mieszaj płatki co jakiś czas by nie przywarły do dna garnka. Mleko kokosowe dobrze wymieszaj i dodaj do płatków, dosłodź wedle gustu ulubionym słodziwem i wymieszaj. Owsiankę gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Podawaj gorącą z wydrylowanymi czereśniami i listkami melisy.  

Leave a Reply