Gruszki w cieście

Łatwe w przygotowaniu kruche ciasto świetnie łączy się z gruszkami. Dodatek rodzynek i cynamonu jest miłą niespodzianką czekającą na odkrycie w środku owoców. Deser świetnie wygląda, wybitnie smakuje i z pewnością spodoba się najmłodszym smakoszom.

Wydrukuj

Gruszki w cieście

napisała:

4,5 rating based on 2 ratings
  • V
Pyszny, gruszkowy deser.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:50 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4 twarde gruszki np. konferencje
  • 100g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200g masła
  • żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej żółtko, cukier, posiekane zimne masło, zimną wodę i zagnieć szybko ciasto. Z ciasta uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw na 5 minut, następnie odcedź i wymieszaj z cynamonem. Gruszki obierz ze skórki pozostawiając ogonki. Małym nożykiem natnij owoce od dołu i małą łyżeczką wydrąż gniazda nasienne. Delikatnie zetnij dół tak by owoc stabilnie stał i nie wywracał się. W miejsce gniazd włóż rodzynki delikatnie je dociskając. Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na 4 części, każdą część lekko rozwałkuj. Gruszki owiń ciastem, dociskając mocno ciasto przy ogonku by podczas pieczenie nie zsunęło się z owoców. Odrobinę ciasta z każdej porcji pozostaw na przygotowanie listków, doklej je do góry gruszek. Gruszki przełóż na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj mlekiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 - 35 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor.

Leave a Reply