Sos tatarski

Sos tatarski jest idealnym sosem do grillowanych mięs i kiełbas. Świetnie komponuje się z jajkami ugotowanymi na twardo, wędlinami i zimnym mięsem. Pasuje do burgerów, sandwichy, tostów z serem i szynką. Przygotowany z ogórków konserwowych, marynowanych grzybów, cebuli oraz jogurtu naturalnego, musztardy i majonezu jest kwaśny, pikantny i orzeźwiający. 

Wydrukuj

Sos tatarski

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
  • GF
Sos idealny do jajek lub grillowanego mięsa.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • 1/2 małej biała cebuli
  • 5 dużych marynowanych grzybów
  • kilka gałązek kopru
  • szczypiorek
  • sól/pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania
Ogórki, cebulę, grzyby pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce na małych oczkach. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dodaj sok z cytryny, jogurt naturalny, sól, pieprz, musztardę i majonez. Całość wymieszaj, sos możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Leave a Reply