Gofry z owocami

Gofry – puszyste, chrupiące, słodkie lub wytrawne. Idealne na śniadanie, przekąskę, deser. Z owocami, bitą śmietaną, sosem czekoladowym, dżemem lub cukrem pudrem. Pyszne z jajkiem, wędliną, warzywami. 

Wydrukuj

Gofry z owocami

napisała:

4,1 rating based on 8 ratings
  • V
Pyszne, chrupiące gofry.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru pudru + do posypania gofrów
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 90ml oleju
  • ulubione owoce
Sposób przygotowania
Jajka sparz wrzątkiem i oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrami na puszystą masę. Mąkę przesiej do miski, dodaj mleko, sól, żółtka z cukrem. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Partiami dodawaj ubite białka delikatnie mieszając ciasto łyżką. Gofry smaż na gofrownicy do uzyskania złotego koloru - w zależności od mocy gofrownicy 4-6 minut. Nie otwieraj w trakcie smażenia gofrownicy by gofry nie opadły. Po upieczeniu przełóż gofry na kratkę - dzięki temu nie staną się gumowate a zachowają chrupkość. Na gofry wyłóż opłukane i osuszone owoce i posyp je cukrem pudrem. Z podanych proporcji otrzymasz 12 kwadratowych gofrów 9cm x 9cm

error: Zawartość jest chroniona!!