Golonka w jasnym piwie

Przygotowana w ciemnym piwie jest tradycyjnym bawarskim daniem. Długi proces przygotowania potrafi zniechęcić niecierpliwych jednak jej świetny smak zrewanżuje czas oczekiwania. Dobrze przyprawiona, z delikatnym i miękkim odchodzącym od kości mięsem oraz chrupiącą skórką zadowoli wszystkich lubiących zjeść konkretny obiad. 

Wydrukuj

Golonka w jasnym piwie

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Mięsny, konkretny obiad.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:69 min.
  • Czas gotowania:180 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 golonki wieprzowe tylne
  • 3 liście laurowe
  • płaska łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • sól
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka jasnego piwa (może myć też ciemne)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
Sposób przygotowania
Golonki umyj, osusz, opal by pozbyć się wszystkich włosków. Przełóż do garnka, dodaj liście laurowe i ziarenka pieprzu. Zalej mięso wodą tak by je przykrywała. Gotuj golonki przez godzinę następnie dodaj do nich obraną cebulę, marchewki, selera, pora, pietruszkę i dopraw solą. Gotuj przez kolejną godzinę, wyłącz i pozostaw do wystudzenia. Przygotuj marynatę: miód, musztardę, piwo, przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin, tymianek, mielone papryki oraz szklankę wywaru w której gotowały się golonki wymieszaj na jednolity sos. Pozostały wywar idealnie sprawdzi się jako podstawa do zupy cebulowej lub flaczków. Z warzyw możesz przygotować kotlety, krokiety lub sałatkę. Golonkę przełóż do naczynia do zapiekania i zalej marynatą. Pozostaw golonkę w marynacie na około 3h co jakiś czas obracając by mięso było dobrze zamarynowane. Następnie wstaw golonkę do piekarnika i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni godzinę, co jakiś czas polej golonki marynatą. Na ostatnie 5 minut włacz termoobieg by skórka zrobiła się chrupiąca. Podawaj z chrzanem lub musztardą i pieczonymi warzywami.

Leave a Reply