Przygotowana w ciemnym piwie jest tradycyjnym bawarskim daniem. Długi proces przygotowania potrafi zniechęcić niecierpliwych jednak jej świetny smak zrewanżuje czas oczekiwania. Dobrze przyprawiona, z delikatnym i miękkim odchodzącym od kości mięsem oraz chrupiącą skórką zadowoli wszystkich lubiących zjeść konkretny obiad.
Wydrukuj
Golonka w jasnym piwie
- V
Mięsny, konkretny obiad.
Składniki
- 2 golonki wieprzowe tylne
- 3 liście laurowe
- płaska łyżeczka pieprzu w ziarenkach
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- kawałek pora
- sól
- 1 łyżka płynnego miodu
- 3 ząbki czosnku
- szklanka jasnego piwa (może myć też ciemne)
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki