Cebularze z czarnuszką

Cebularze czyli placki pszenne z dodatkiem cebuli wywodzą się z kuchni żydowskiej. Tradycyjny przepis na cebularze pochodzi z województwa lubelskiego. W nim cebularze przygotowane są z dodatkiem maku. Cebularze są alternatywą dla klasycznego pieczywa. Idealnie smakują podane z sosem grzybowym, gulaszami, żurkiem, barszczem, botwinką lub jako dodatek do białej kiełbasy.

Wydrukuj

Cebularze z czarnuszką

napisała:

3,5 rating based on 2 ratings
  • V
Pszenny placek z dodatkiem cebuli.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:110 min.
  • Czas gotowania:25 min.
  • Ilość porcji:5
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 25g świeżych drożdży
  • 125ml ciepłego mleka + 2 łyżki do posmarowania ciasta
  • 250g mąki
  • 1/2 łyżeczki cukry
  • 30g masła
  • 1 łyżeczka soli + szczypta
Sposób przygotowania
Cebule pokrój w piórka lub dużą kostkę, zeszklij na oleju. Gorące przełóż do pudełka dodaj 2 łyżki oleju, posól szczyptą soli, dodaj czarnuszkę, kumin, szybko wymieszaj i zamknij szczelnie pojemnik. Drożdże rozkrusz do wysokiego naczynia (rozczyn będzie rósł), dosyp 1 łyżkę mąki, cukier i połowę ciepłego mleka. Składniki dobrze wymieszaj, przykryj pojemnik ściereczką i pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu. Masło i sól rozpuść w pozostałym mleku. Mąkę przesiej do miski dodaj rozczyn i ciepłe mleko z masłem, zagnieć ciasto. Miskę z ciastem przykryj kuchenną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około godzinę. Następnie podziel ciasto na 5 bułeczek. Każdą rozwałkuj na okrąg o średnicy około 8-10cm. Na środek wyłóż cebulę i pozostaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Brzegi ciasta posmaruj mlekiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25 minut aż się zezłocą. Cebularze idealnie smakują jako dodatek do żurku, białej kiełbasy, barszczu. Z podanych proporcji przygotujesz 5 placków.

Leave a Reply