Fishburger

Fishburger jest fantastyczną opcją dla fanów ryb. Soczysta w środku i chrupiąca, złota z zewnątrz ryba. Wyrośnięta, drożdżowa bułka. Ulubione warzywne dodatki oraz pyszne sosy. Fishburger można podawać z dodatkiem frytek z ziemniaków, dyni lub batatów. Świetnie komponują się z nim sałatki np. colesław.   

Wydrukuj

Fishburger

5,0 rating based on 1 rating
Składniki
  • 4 bułki do burgerów
  • 600g filetu z dorsza lub innej białej ryby (miruna, brosma, halibut, żabnica)
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 duży pomidor
  • 8 łyżek majonezu
  • 8 liści sałaty
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • mąką
  • bułka tarta
  • olej do smażenia ryby
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Rybę umyj, osusz i podziel na 4 części po około 150g. Rybę oprósz solą i pieprzem. Obtocz każdy kawałek w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Dorsza smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor - około 3-5 minut. Rybę podsmaż z każdej strony. Usmażonego dorsza ostrożnie przełóż na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar oleju. Ogórka pomidora i cebulę potnij w plasterki. Bułki do burgerów przetnij na pół i opiecz na patelni. Każdą połowę posmaruj majonezem. Na dolną część bułki nałóż sałatę, usmażoną rybę, plaster pomidora, plasterki ogórka, krążek cebuli i przykryj górną częścią bułki. Całość przekłuj patyczkiem do szaszłyków.  Majonez w pikantnej wersji fishburgera możesz zastąpić pastą chilli. Do burgerów świetnie pasuje również sos tatarski, sos czosnkowy, domowy ketchup lub sos tzaitziki. Z podanych proporcji otrzymasz 4 porcje.

Leave a Reply