Ketchup z dyni

Idealnie wyważony smak. Połączenie dyni z cebulą, papryką, papryczką chilli, cukrem i octem sprawi, że nigdy więcej nie sięgniesz po ketchup kupiony w supermarkecie lub innym sklepie.  Dodatkowym plusem jest możliwość zamknięcia tego smaku w słoiku na długie zimowe wieczory. Piękny, intensywny kolor ucieszy oko a unoszący się w powietrzu aromat przywoła uśmiech na twarzy.  Ketchup jest pracochłonny, gotowanie trwa  jednak łatwość jego wykonania jest wielką zaletą. 

Wydrukuj

Ketchup z dyni

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Domowy ketchup wykonany na bazie dyni z pewnością będzie smaczną niespodzianką.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:40 min.
  • Czas gotowania:60 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 3 kg dyni ( bez pestek i skóry)
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg cebuli
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • sól/pieprz
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 2 cm kawałek startego imbiru
  • 2 ostre papryczki chilli
Sposób przygotowania
Dynię, paprykę, papryczkę chilli, pomidory, cebulę obierz, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Dopraw solą, wymieszaj i pozostaw przez godzinę. Warzywa odcedź -  pozostaw jedynie odrobinę wody - przełóż je do dużego garnka o grubym spodzie i gotuj pod przykryciem do miękkości. Pamiętaj by co chwilę mieszać żeby nie przywarły do spodu. Dodaj ocet, cukier, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i wystudź. Gdy warzywa będą zimne dodaj ocet, zmiksuj je na gładką masę i ponownie gotuj aż nadmiar wody odparuje a mus przybierze konsystencji ketchupu. Spróbuj czy smak ketchupu Ci odpowiada i w razie potrzeby dopraw, smak powinien być wyraźny. Ketchup przełóż do wyparzonych, suchych słoików i szczelnie zakręć. Przekręć słoiki do dołu wieczkiem i pozostaw do wystygnięcia. Następnie przełóż do ciemnego, chłodnego, suchego miejsca.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!