Szakszuka z boczkiem

Szakszuka jest bardzo uniwersalnym daniem, które można przygotować z dowolnych, ulubionych składników. Podstawą szakszuki są pomidory i jajka natomiast pozostałe dodatki dodatki zależą tylko od osobistych upodobań. 

Wydrukuj

Szakszuka z boczkiem

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • GF
  • DF
Śniadaniowa szakszuka z boczkiem.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 1 papryka czerwona
  • 4 jajka
  • 1 duża cebula
  • 250g boczku
  • liście bazylii
  • 1/2 papryczki chilli czerwonej
  • 1/2 papryczki chilli zielonej
Sposób przygotowania
Boczek pokrój w kostkę, cebulę obierz i posiekaj. Paprykę i papryczkę chilli oczyść z gniazda nasiennego i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelnię dodaj boczek i zacznij wysmażać go, jeśli boczek ma niewiele tłuszczu dolej na patelnię oliwę. Dołóż papryki i cebulę, podsmaż chwilę. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Dopraw warzywa solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Wbij jajka i smaż pod przykryciem przez około 4 minuty. Następnie zdejmij pokrywkę i smaż aż nadmiar wody odparuje.  Danie podawaj posypane liśćmi bazylii.

Leave a Reply