Wigilijny barszcz czerwony

Święta są wyjątkowym czasem, podczas którego w mniejszym stopniu zwracamy uwagę na trzymanie diety. Słodkie makowce, aromatyczne pierniczki, makiełki, grzybowe uszka oraz pierogi z kapustą,zapraszają do ich skosztowania. Zgodnie z obowiązującą w Polsce tradycją na wigilijnej kolacji nie może zabraknąć czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Barszcz przygotowany z buraczków, podany z aromatycznymi uszkami jest kwintesencją smaku. Rozgrzewa, syci, oraz wzmacnia organizm. Jego intensywny kolor zachęca do jedzenia. 

Wydrukuj

Wigilijny barszcz czerwony

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Świąteczny barszcz czerwony o intensywnym smaku oraz kolorze.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:6
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 kg buraków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • garść suszonych borowików
  • 1 jabłko
  • sok z 1 cytryny
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • ½ dużego selera
  • 2 łyżki majeranku
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby włóż do miski, zalej wodą i odstaw na minimum 6 godzin – najlepiej na całą noc, by zmiękły. Następnie przelej je do garnka, razem z wodą w której się moczyły i dodaj szczyptę soli, obraną cebulę, czosnek oraz ziarna pieprzu i liście laurowe. Gotuj grzyby na małym ogniu przez 30 minut. Pozostałe warzywa oraz jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż je do dużego garnka i zalej około 2 ½ litra wody. Dolej przygotowany wcześniej grzybowy wywar, wraz z grzybami i majeranek oraz ocet i sok z cytryny. Powolnie, na małym ogniu doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki i pozostaw do wystygnięcia. Chłodną zupę przecedź i ponownie zagotuj, w trakcie dopraw solą i pieprzem według uznania. Podawaj z uszkami.

error: Zawartość jest chroniona!!