Mimo, iż kulebiak kojarzony jest ze słowiańskimi państwami jego oryginalne pochodzenie to Niemcy. Tradycyjny kulebiak to ciasto drożdżowe z kiszoną kapustą. Wersja grzybowo-kapuściana świetnie sprawdzi się jako wigilijne danie. Może być podany na ciepło i po wystudzeniu. Jest idealnym dodatkiem do wigilijnego, czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Smacznie komponuje się również jako obiadowe danie podane z mięsem i ulubionym sosem.
Wydrukuj
Kulebiak z kapustą i grzybami
- V
Idealna wigilijna przystawka.
Składniki
- 50g masła do ciasta
- 500g mąki pszennej tortowej
- 250ml mleka
- 20g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli do ciasta
- 1 łyżeczka cukru
- 2 nieduże marchewki
- 1 biała cebula
- 600g kiszonej kapusty
- 300g suszonych grzybów
- 500ml wody do zalania grzybów
- kumin
- sól/pieprz
- 1 jajko
- masło do podsmarzania
- czarnuszka
- mleko