Gofry z gravlaxem i jajkiem poche

Przygotowanie gofrów z grillowanymi szparagami, jajkiem poche, gravlaxem i sosem holenderskim jest czasochłonnym zadaniem. Złożenie dania z własnoręcznie przygotowanych produktów zajmie kilka dnia – marynowanie gravlaxa. Jednak warto skomponować te pyszne, chrupiące gofry z jędrnymi szparagami oraz rozpływającym się jajkiem. Gofry z gravlaxem idealnie sprawdzą się na późne śniadanie, przekąskę, przystawkę. 

Wydrukuj

Gofry z gravlaxem i jajkiem poche

napisała:

4,5 rating based on 4 ratings
  • V
Imponująco wyglądające śniadaniowe, wytrawne gofry.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:60 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:3
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 150g gravlaxa
  • 6 jajek
  • sól/pieprz
  • 12 szparagów
  • 6 gofrów
  • 1/2 pęczka kopru
  • oliwa do grillowania szparagów
Sposób przygotowania
Gofry przygotuj z połowy przepisu. Jajka ugotuj bez skorupek w wodzie z octem według przepisu na jajka poche. W trakcie gotowania jajek przygotuj szparagi. Szparagi wyłóż na deskę kuchenną, skrop je oliwą i wymasuj. Rozłóż warstwą na rozgrzanej patelni grillowej, posól solą morską, świeżo mielonym pieprzem. Grilluj po około półtorej minuty z każdej strony. Po usmażeniu zdejmij z patelni. Na gofry nałóż szparagi, ostrożnie dołóż jajko i plastry gravlaxa. Koperek podziel na małe gałązki i udekoruj gofry. Danie świetnie smakuje polane sosem holenderskim.  Z podanych proporcji otrzymasz 3 podwójne lub 6 pojedynczych porcji.

Leave a Reply