Jajka poche

Jajka poche czyli jajka poszetowe, jajka w koszulce – to jajka gotowane w wodzie bez skorupki. Danie to wywodzi się z kuchni francuskiej. Przygotowanie jajka poche nie należy do najprostszych, wymaga ostrożności i delikatności – jednak gdy już nabierze się wprawy w przyrządzaniu, staje się miłą umiejętnością. 

 

 

Wydrukuj

Jajka poche

napisała:

4,0 rating based on 2 ratings
  • V
  • GF
  • DF
Efektownie wyglądające jajka.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:10 min.
  • Czas gotowania:13 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4 jajka
  • 2 litry wody
  • sól/pieprz
  • 3 łyżki octu winnego
Sposób przygotowania
W garnku zagotuj wodę z octem. Jajka rozbij pojedynczo do miseczek. Zmniejsz ogień pod garnkiem – woda powinna się delikatnie gotować, nie może bulgotać. Za pomocą dużej łyżki zrób wir w garnku, gdy trochę osłabnie powoli wlej do niego jajko. Żółtko powinno być otoczone przez białko. Jeśli za pomocą wiru nie udało się tego osiągnąć, użyj łyżki i nią nałóż białko na żółtko. Gotuj do momentu aż białko się zetnie około 4 minuty. Wtedy delikatnie wyjmij jajko za pomocą łyżki cedzakowej, zrób to bardzo ostrożnie by nie przerwać białka. Podawaj przyprawione solą i pieprzem, polane sosem holenderskim.



Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!