Tarta ta przyciąga wzrok swym pięknym wyglądem, jednak niekwestionowanym jej atutem jest jej smak. Świeża, soczysta cukinia w jajeczno-śmietanowym sosie z dodatkiem kurkumy, słony ser feta, lekko ostry szczypiorek oraz słodki pękający przy każdym kęsie granat. Tarta jest idealna na lunch, przekąskę, przystawkę. Sprawdzi się jako dodatek do mięsa ryb i dań z grilla.
Wydrukuj
Tarta z cukinii z fetą i granatem
- V
Bardzo smaczna tarta cukiniowa.
Składniki
- 20g mąki ziemniaczanej
- 250g mąki pszennej
- 3 łyżki lodowatej wody
- 150g zimnego masła
- 2 cukinie - około 800g
- szczypta kurkumy
- 4 jajka
- pieprz
- 200g sera feta
- szczypiorek
- granat
- sól
- 150ml śmietany 18%