Pizza margherita

Pizza margherita jest jedną z najpopularniejszych i najczęściej jedzonych pizz. Idealnie przygotowane ciasto, sos pomidorowy, plastry mozzarelli i włoski klasyk gotowy. Pizzę podawać można z listkami świeże bazylii oraz oliwą.

Wydrukuj

Pizza margherita

napisała:

0,0 rating
  • V
Klasyka pizzy.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:13 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 500g mąki włoskiej typu 00 + do podsypywania
  • 250ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 250g mozzarelli (2 kulki)
  • 1 puszka pulpy pomidorowej około 400g
  • pieprz
  • suszona bazylia,oregano,zioła prowansalskie itp
Sposób przygotowania
Drożdże rozkrusz do wysokiego naczynia (nie metalowego), dodaj do nich cukier, 2 łyżki mąki, wodę i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką. Rozczyn pozostaw do wyrośnięcia 15 minut. Resztę mąki przesiej do miski, dodaj do niej sól. Gdy rozczyn wyrośnie dolej go do mąki i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj oliwę i ponownie dobrze wymieszaj składniki. Zagnieć ciasto i wyrabiaj je przez 10 minut. Z  ciasta uformuj kulę, włóż ją do miski i odstaw na godzinę. Po godzinie kilka razu zagnieć ciasto, włóż ponownie do miski, owiń ją folią spożywcza i wstaw do lodówki na 48h. Piekarnik razem z kamieniem do pizzy lub blachą nagrzej do 230 stopni. Przygotuj sos: pomidory przelej na rozgrzana patelnię z odrobiną oliwy. Dopraw solą i pieprzem i dodaj ulubione zioła. Podgrzewaj do uzyskania ulubionej konsystencji. Na blat oprószony mąką wyjmij ciasto, zagnieć kilka razy i podziel na dwie części. Każdą część uformuj dłońmi na kształt pizzy pozostawiając grubszy brzeg. Ostrożnie wyjmij nagrzany kamień z piekarnika i przełóż na niego pizzę. Jeśli pieczesz na blasze wyłóż na nią papier do pieczenia. Na ciasto nałóż sos i rozsmaruj go dokładnie pozostawiając około 1 centymetra wolnego brzegu. Mozzarellę pokrój w plasterki i rozłóż na pizzy. Piecz w 230 stopniach przez około 10-13 minut, tak by brzegi pizzy były wypieczone. Przed podaniem oprósz pizze świeżo zmielonym pieprzem. Z podanych proporcji otrzymasz 2 pizze o średnicy około 30cm.

Leave a Reply