Tarta z cukinii z fetą i granatem

Tarta ta przyciąga wzrok swym pięknym wyglądem, jednak niekwestionowanym jej atutem jest jej smak. Świeża, soczysta cukinia w jajeczno-śmietanowym sosie z dodatkiem kurkumy, słony ser feta, lekko ostry szczypiorek oraz słodki pękający przy każdym kęsie granat. Tarta jest idealna na lunch, przekąskę, przystawkę. Sprawdzi się jako dodatek do mięsa ryb i dań z grilla. 

Wydrukuj

Tarta z cukinii z fetą i granatem

napisała:

4,8 rating based on 12 ratings
  • V
Bardzo smaczna tarta cukiniowa.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:45 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 250g mąki pszennej
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 150g zimnego masła
  • 2 cukinie - około 800g
  • szczypta kurkumy
  • 4 jajka
  • pieprz
  • 200g sera feta
  • szczypiorek
  • granat
  • sól
  • 150ml śmietany 18%
Sposób przygotowania
Mąki przesiej do miski, dodaj do nich starte na tarce na grubych oczkach masło, lodowatą wodę, jajko, szczyptę soli i szybko wymieszaj. Ręce ochłódź w zimnej wodzie, zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach, posól, wymieszaj i przełóż na sito na 20 minut by odsączyć sok. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek na posypanym mąką blacie. Ciasto przełóż do formy na tartę - u mnie o średnicy 28cm, powinno zakrywać dno i boki, lekko dociśnij. Nakłuj dno i boki w wielu miejscach widelcem. Na ciasto połóż papier do pieczenia. Na papier wysyp obciążniki do pieczenia tart i wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Jeśli nie masz specjalnych obciążników użyj np. ziaren grochu. Śmietanę połącz z jajkami, kurkumą i pieprzem. Ser rozkrusz na małe kawałki i połowę dodaj do śmietany, wymieszaj. Masa nie musi być jednolita, mieszaj jedynie do połączenia się składników. Podpieczony spód tarty wyjmij z piekarnika, ostrożnie zbierz papier z obciążeniem i zdejmij z ciasta. Cukinię odciśnij i rozłóż na spodzie tarty, ostrożnie wylej na nią masę jajeczno - śmietanową. Wstaw formę do piekarnika i piecz 30 minut. Po upieczeniu tartę wyjmij, rozsyp na nią pozostały ser, posiekany szczypior i ziarenka granatu.

Leave a Reply