„Nocny” chleb z siemieniem lnianym

Ten chleb jest idealny. Podczas pieczenia zapach unosi się w całym domu. Walka z samym sobą by poczekać aż chleb ostygnie i nie odkrawać kromki do spróbowania, gdy jest jeszcze ciepły jest prawdziwą wojną. Chrupiąca skórka, pyszne, miękkie i puszyste wnętrze. 

Wydrukuj

„Nocny” chleb z siemieniem lnianym

napisała:

4,4 rating based on 5 ratings
  • V
  • DF
Chrupiąca, pękająca skórka i aromatyczny środek.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas gotowania:60 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 30g świeżych drożdży lub 8g suchych
  • 600g mąki pszennej
  • 100g mąki żytniej razowej
  • 500ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki nasion siemienia lnianego
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól. Suche drożdże wsyp od razu do mąki. Drożdże świeże rozkrusz do wysokiego naczynia, dodaj 200ml letniej wody, cukier, 4 łyżki mąki i wymieszaj drewnianą łyżką. Drożdżowy rozczyn pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut. Powstały rozczyn przelej do mąki i wymieszaj. Dodaj nasiona siemienia lnianego i olej. Partiami dodawaj pozostałą wodę, stale mieszając. Ciasto na chleb będzie rzadkie. Miskę owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 10-12h. Na 30 minut przed pieczeniem wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw do ogrzania w temperaturze pokojowej. Garnek z pokrywką wstaw do zimnego piekarnika i nagrzej do 250 stopni. Ciasto - będzie miało zwartą konsystencję - wyjmij je z miski na blat/stolnicę oprószona mąką. Zagnieć ciasto kilka razy by pozbyć się nadmiaru powietrza, uformuj kształt. Ostrożnie wyjmij nagrzany garnek z piekarnika, spód oprósz mąką i włóż do niego ciasto. Wierzch bochenka również obsyp mąką. Garnek zakryj pokrywką, wstaw do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 220 stopni. Chleb piecz przez 30 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 30 minut lub do złotego koloru skórki. Po upieczeniu wyjmij chleb do wystygnięcia i przez 5 minut zostaw go w garnku. Następnie przełóż na kratkę. Świetnie smakuje z masłem, z hummusem , pastą z bakłażana lub papryki.

Leave a Reply