Papryki faszerowane mięsem i pieczarkami

Bardzo łatwe w przygotowaniu obiadowe lub lunchowe danie. Faszerować można warzywa, która aktualnie są dostępne, sezonowe. Mogą to być papryki, cukinie, kabaczki, dynie, ziemniaki, bakłażany. Farsz również może być modyfikowany w zależności od preferencji smakowych. Świetnie sprawdzi się mięsny z wołowiną, drobiem, wieprzowiną jak i wegetariański lub grzybowy. 

Wydrukuj

Papryki faszerowane mięsem i pieczarkami

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • GF
Faszerowane warzywa z mięsem.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:50 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4 duże papryki
  • 2 cebule
  • 100g białych pieczarek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 200g mozzarelli
  • oliwa do smażenia + posmarowania naczynia do zapiekania
  • woda
  • 300g mięsa mielonego: drobiowego lub wołowego, wieprzowego
  • sól/pieprz
  • listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
Papryki umyj i osusz. Odetnij ostrożnie górną część z łodygą - łodyga nie będzie potrzebna. Oczyść papryki z gniazda nasiennego starając się ich nie uszkodzić. Papryki oprósz wewnątrz solą i pieprzem. Złóż w całość, włóż do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. W tym czasie, posiekaj w kostkę cebulę oraz pieczarki. Cebulę podsmaż, dodaj do niej mięso mielone a gdy się zarumieni dodaj pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, 3/4 dodaj do farszu i wymieszaj. Papryki wyjmij z piekarnika, wypełnił farszem, zamknij górną częścią. Naczynie żaroodporne wypełnij wodą - około 1,5cm wysokości. Warzywa wstaw do piekarnika i piecz 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. 5 minut przed końcem pieczenia wyjmij je, otwórz i posyp farsz pozostałym startym serem. Gdy ser się stopi wyjmij warzywa i posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj udekorowane liśćmi bazylii z ulubionym sosem np. czosnkowym, chilli lub winegretem.

Leave a Reply