Pasta z bakłażanów

Pasta z bakłażanów jest świetnym dodatkiem do grzanek, tostów, pieczywa. Jest świeża, orzeźwiająca o wyjątkowym smaku. Sprawdzi się również idealnie podana z surowymi warzywami: marchewką, selerem naciowym, burakiem.    

Wydrukuj

Pasta z bakłażanów

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Kanapkowa, pyszna pasta.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:60 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy + do natarcia
  • sól
Sposób przygotowania
Bakłażany opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Nakłuj skórę widelcem w wielu miejscach i nasmaruj oliwą. Włóż bakłażany do naczynia do zapiekania i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na godzinę. Po upieczeniu wyjmij naczynie z piekarnika i lekko przestudź - tak by dało się komfortowo zdjąć z nich skórę. Miąższ przełóż do miski, dodaj oliwę, sól, sok i skórkę z cytryny oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość zmiksuj na gładką pastę. Idealnie smakuje podana z nocnym chlebem lub rustykalnymi bagietkami.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!