Naleśniki dutch baby z truskawkami i czekoladą

Naleśniki dutch baby są alternatywa dla klasycznych, smażonych pyszności. Szybkość i łatwość ich przygotowania oraz wygoda – pieką się same w piekarniku – sprawia, że coraz częściej są przygotowywane na śniadanie lub deser. Dutch baby jest puszysty, delikatny i bardzo sycący. Można przygotować go z dowolnymi, ulubionymi owocami. Świetnie smakuje z dodatkiem lodów lub sosów owocowych, sosu karmelowego lub czekoladowego.

Wydrukuj

Naleśniki dutch baby z truskawkami i czekoladą

napisała:

0,0 rating
  • V
Łatwy w przygotowaniu naleśnik z piekarnika.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:10 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • pestki z 1 laski wanilii
  • 10 niedużych truskawek
  • 50g czekolady min.70%
  • 1,5 łyżki cukru brązowego
  • 130ml mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • listki mięty
  • 85g mąki pszennej
Sposób przygotowania
Jajka i mleko wyjmij godzinę przed przygotowaniem naleśników by nabrało temperatury pokojowej. Truskawki oczyść z szypułek, pokrój w mniejsze cząstki. Naczynie do zapiekania wstaw do piekarnika i nagrzej do 220 stopni. Do kielicha blendera dodaj mąkę, jajka, mleko, cukier, pestki wanilii, szczyptę soli. Całość zblenduj na jednolitą masę - około 10 sekund miksowania. Ostrożnie wyjmij gorące naczynie z piekarnika i nalej do niego zmiksowane ciasto naleśnikowe. Na wierzch ciasta szybko ułóż truskawki i ponownie wstaw formę do piekarnika. Piecz przez 15-20 minut aż naleśnik przybierze złoty/brązowy koloru. Wyjmij naczynia z piekarnika. Naleśnik posyp startą na tarce na grubych oczkach czekoladą i udekoruj liśćmi mięty. Gdy naleśnik traci temperaturę zaczyna opadać.

error: Zawartość jest chroniona!!