Babka białkowa

Babka białkowa jest ciastem bardzo łatwym w przygotowaniu. Nie wymaga dużej ilości składników i nie jest czasochłonna. Jest to ciasto wilgotne, słodkie, wspaniale wyglądające na wielkanocnym stole.

Wydrukuj

Babka białkowa

napisała:

0,0 rating
  • V
Prosta i szybka w wykonaniu babka wielkanocna.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:25 min.
  • Czas gotowania:50 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 5 białek z jajek w rozmiarze l
  • 200g masła
  • 180g mąki pszennej
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego - lub innego ulubionego
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy do pieczenia
  • bułka tarta lub mąką do obsypania formy do pieczenia
Sposób przygotowania
Masło rozpuść i wystudź. Formę na babkę wysmaruj masłem i posyp drobno zmieloną bułką tartą. Białka ubij a gdy piana zacznie robić się sztywna stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Rozpuszczone i wystudzone masło dodaj do mąk, wymieszaj aż masa stanie się gładka, dodaj olejek i ponownie wymieszaj. Partiami dodawaj ubite białka, delikatnie mieszając by masa była puszysta i delikatna. Ciasto przelej do formy na babkę o Ø 16cm. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź. Podawaj posypane cukrem pudrem, polane lukrem lub udekorowane migdałami.

Leave a Reply