Chaczapuri jest gruzińskim drożdżowym plackiem. W zależności od regionu występowania różni się kształtem i zawartością. Chaczapuri w kształcie łódki/łezki z serem i jajkiem jest wersją adżarską (chaczapuri adżaruli). Okrągły drożdżowy placek z serem w środku to chaczapuri występujące w regionie imerytyńskim (chaczapuri imeruli). Natomiast chaczapuri megrelskie jest zbliżone do imerytyńskiego jednak ma dodatkową warstwę sera na zewnątrz. Czaczapuri może mieć również farsz ze szpinaku, z czerwonej fasoli jak i farsz z mięsa wołowego, wieprzowego lub z drobiu. Ten drożdżowy placek podawany jest również z sosem adżika/adżyka – wywodzącym się z kuchni kaukazkiej. Jest to pasta przygotowana z czerwonej papryki z dodatkiem orzechów włoskich, soli, czosnku i ziół.
Chaczapuri z fetą i szpinakiem
- V
Składniki
- 200ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 400g mąki pszennej
- 15g świeżych drożdży
- 75g masła
- szczypta soli
- 1/2 białej niedużej cebuli
- 200g liści szpinaku
- 1 jajko
- 1 mały ząbek czosnku
- olej do smażenia
- pieprz
- 200g sera feta