Chaczapuri z fetą i szpinakiem

Chaczapuri jest gruzińskim drożdżowym plackiem. W zależności od regionu występowania różni się kształtem i zawartością. Chaczapuri w kształcie łódki/łezki z serem i jajkiem jest wersją adżarską (chaczapuri adżaruli). Okrągły drożdżowy placek z serem w środku to chaczapuri występujące w regionie imerytyńskim (chaczapuri imeruli). Natomiast chaczapuri megrelskie jest zbliżone do imerytyńskiego jednak ma dodatkową warstwę sera na zewnątrz. Czaczapuri może mieć również farsz ze szpinaku, z czerwonej fasoli jak i farsz z mięsa wołowego, wieprzowego lub z drobiu. Ten drożdżowy placek podawany jest również z sosem adżika/adżyka – wywodzącym się z kuchni kaukazkiej. Jest to pasta przygotowana z czerwonej papryki z dodatkiem orzechów włoskich, soli, czosnku i ziół. 

Wydrukuj

Chaczapuri z fetą i szpinakiem

napisała:

4,3 rating based on 4 ratings
  • V
Pyszny gruziński placek.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Ilość porcji:6
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 200ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 400g mąki pszennej
  • 15g świeżych drożdży
  • 75g masła
  • szczypta soli
  • 1/2 białej niedużej cebuli
  • 200g liści szpinaku
  • 1 jajko
  • 1 mały ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • 200g sera feta
Sposób przygotowania
Drożdże rozkrusz do wysokiego naczynia, dodaj 100ml ciepłego mleka, cukier, 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Rozczyn pozostaw na około 15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuść i wystudź. Mąkę przesiej do miski, dodaj wyrośnięte drożdże, sól, pozostałe ciepłe mleko i wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dodaj partiami masło. Wyrabiaj ciasto aż stanie się elastyczne i jędrne. Powinno odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt rzadkie dodaj odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj kuchenną ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj farsz. Cebulę obierz i drobno posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez prasę. Całość podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Umyte i osuszone liście szpinaku dodaj do cebuli i smaż do momentu zwiędnięcia liści. Szpinak dopraw pieprzem i pozostaw do wystygnięcia. Ser przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj do niego wystudzony szpinak, jajko i dobrze wymieszaj. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 cześć, uformuj z nich kule i na oprószonym mąką blacie rozwałkuj każdą na niewielki placek 15-20cm. Na środek placka ułóż cześć farszu a następnie tworząc sakiewkę sklej wszystkie brzegi. Delikatnie uformuj z ciasta kulę, ponownie oprósz blat mąką. Kulę ułóż sklejeniem na blacie i bardzo ostrożnie rozwałkuj ją na placek. Rób to powoli by farsz nie wydostał się na wierzch ciasta. Identycznie postępuj z pozostałymi częściami ciasta i farszu. Rozgrzej patelnię (bez dodatku tłuszczu) - na średnią moc, połóż na niej placek sklejeniem do dołu i smaż pod przykryciem 10 minut. Następnie obróć placek i smaż kolejne 5 minut. Gorący placek posmaruj po wierzchu masłem. Chaczapuri jest najsmaczniejsze prosto po upieczeniu. Jednak zimne jest również pyszną przekąską. Z podanych proporcji wyjdą 3 placki o średnicy około 15-20cm.

Leave a Reply