Wywodzące się z kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej bliny są małymi placuszkami. Przygotowuje się je z mąki gryczanej z dodatkiem pszennej lub żytniej oraz drożdżowego rozczynu, masła, mleka. Tradycyjnie bliny są wytrawną przystawką, która podawano jako towarzystwo wódki. Dodatki do blinów mogą być dowolne jednak zazwyczaj krążą wokół wędzonych ryb, rybnych past, marynowanych grzybów, kawioru, jajek lub tartych serów. Bliny powinny być spożywane na ciepło – są wtedy puszyste i miękkie.
Wydrukuj
Bliny z kawiorem
- V
Gryczane placuszki z kawiorem.
Składniki
- 250g mąki gryczanej
- 150 mąki pszennej
- 50g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 25g świeżych drożdży
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- kawior (alternatywnie wędzony łosoś, makrela, pstrąg itp)
- koper
- kwaśna, gęsta śmietana
- świeżo zmielony pieprz
- olej - do smażenia