Bliny z kawiorem

Wywodzące się z kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej bliny są małymi placuszkami. Przygotowuje się je z mąki gryczanej z dodatkiem pszennej lub żytniej oraz drożdżowego rozczynu, masła, mleka. Tradycyjnie bliny są wytrawną przystawką, która podawano jako towarzystwo wódki. Dodatki do blinów mogą być dowolne jednak zazwyczaj krążą wokół wędzonych ryb, rybnych past, marynowanych grzybów, kawioru, jajek lub tartych serów. Bliny powinny być spożywane na ciepło – są wtedy puszyste i miękkie.

Wydrukuj

Bliny z kawiorem

napisała:

0,0 rating
  • V
Gryczane placuszki z kawiorem.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 250g mąki gryczanej
  • 150 mąki pszennej
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • kawior (alternatywnie wędzony łosoś, makrela, pstrąg itp)
  • koper
  • kwaśna, gęsta śmietana
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej - do smażenia
Sposób przygotowania
Przygotuj drożdżowy rozczyn. Drożdże rozkrusz do wysokiego naczynia. Dodaj do nich cukier, 2 łyżki mąki pszennej, 100ml ciepłego mleka, szybko wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuść i wystudź. Jajka przelej wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Mąki przesiej do dużej miski, dodaj do nich sól. Białka ubij na sztywną pianę. Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałe ciepłe mleko, żółtka, wystudzone masło. Wymieszaj całość by składniki dobrze się połączyły. Na koniec dodaj ubitą, białkową pianę i delikatnie wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na półtorej godziny do wyrośnięcia. Patelnię rozgrzej z odrobiną oleju. Wyrośnięte ciasto nakładaj porcjami na patelnię, formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron aż przybiorą złoty/brązowy kolor. Podawaj z kwaśną śmietaną, kawiorem (wędzonym łososiem/makrelą,pstrągiem), koprem i świeżo zmielonym pieprzem.

Leave a Reply