Beza Pavlova z truskawkami i granatem

Beza Pavlova jest imponująco wyglądającym deserem. Przygotować ją można z różnymi, ulubionymi dodatkami. Mogą to być świeże, sezonowe owoce, owoce z puszki, owoce suszone, zioła, sosy, czekolada. Dobrze przygotowana i wysuszona beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i miękka, puszysta w środku. Przygotowanie jej wymaga wiele cierpliwości, zarówno w ubijaniu białek z cukrem jak i w oczekiwaniu na jej wysuszenie. Jej smak i wygląd rekompensuje jednak ten czas.

Wydrukuj

Beza Pavlova z truskawkami i granatem

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Imponująco wyglądająca beza Pavlova.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:210 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 6 białek rozmiaru m
  • 300g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego/jabłkowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 500ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukry pudru
  • 1 łyżka soku z limonki/cytryny
  • truskawki
  • granat
  • listki mięty
Sposób przygotowania
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim okrąg o średnicy 20cm. Piekarnik nagrzej do temperatury 120 stopni. Białka przelej do czystej, suchej miski i ubija aż powstanie sztywna piana. Następnie partiami - po 1 łyżce - dodawaj cukier. Kolejną porcje cukru dodaj w momencie gdy poprzednia dobrze rozpuści się w pianie. Gdy cukier za słabo się rozpuści beza może się nie udać. Gdy cały cukier rozpuści się w bezie dodaj ocet i mąkę i krótko zmiksuj składniki z pianą. Piana powinna być bardzo sztywna, błyszcząca, trudno odchodząca od łyżki. Pianę wyłóż na narysowany okrąg, nie przekraczając jego obwodu. Szpatułką podnieś boki bezy w górę. Formuj bezę bardzo sprawnie by trafiła jak najszybciej do piekarnika. Piecz przez 20 minut w temperaturze 120 stopni następnie zmniejsz moc piekarnika do 100 stopni i susz beze przez 3 godziny. Bezę najlepiej jest przygotować na dzień przed podaniem. Przechowuj ją przykrytą kuchenną ściereczką w kuchni z dala od promieni słonecznych. Bardzo zimną śmietanę przelej do miski i szybko ubij, dodając sok z cytryny/limonki i cukier puder. Ubitą śmietanę wyłóż ostrożnie na górę bezy, udekoruj ją truskawkami, granatem i listkami mięty. Uwagi:
  • bezę piecz bez termoobiegu
  • nie otwieraj drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia bezy
  • nie zmniejszaj ilości cukru - na 1 białko potrzeba 50g cukru
  • obserwuj kolor bezy - każdy piekarnik inaczej piecze
  • jeśli beza robi się beżowa możesz zmniejszyć temperaturę - wydłuż wtedy czas suszenia bezy

Leave a Reply