Leniwe z jeżynami

Leniwe w mojej kuchni goszczą bardzo często. Są proste w przygotowaniu, małokaloryczne a dodatkowe delikatne, pyszne i idealne na letnie upały. Podawane z ulubionymi owocami, sosami, konfiturami a nawet lodami są świetną propozycją lunchową a nawet deserową. Leniwe – czyli kluski serowe są lekko słodkie, dodatek świeżych jeżyn dodaje im świeżości i orzeźwienia.

Wydrukuj

Leniwe z jeżynami

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Idealny lunch na letnie upały.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:25 min.
  • Czas gotowania:10 min.
Składniki
  • 500g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej + do oprószenia blatu
  • 2 łyżki cukru
  • jeżyny
  • listki mięty
  • 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Twaróg przełóż do miski, dodaj jajko i zblenduj blenderem ręcznym na gładką masę. Jeśli masz twaróg mielony nie musisz go miksować. Twaróg wymieszaj z mąką, szczyptą soli i cukrem. Stolnicę lub blat kuchenny oprósz mąką i przełóż na nie ciasto. Szybko je zagnieć, podziel na ćwiartki. Z każdej ćwiartki uformuj rulon, spłaszcz go i pod kątem wycinaj rąby. Kluski gotuj partiami, około 2 minut od momentu wypłynięcia w delikatnie gotującej się, osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Odcedź kluski. Jeżyny opłucz pod bieżącą wodą i udekoruj nimi kluski leniwe. Danie udekoruj listkami melisy. Kluski można posypać cynamonem, polać roztopionym masłem lub podać z jogurtem naturalnym.

Leave a Reply