„Nocny” chleb z suszonymi pomidorami

Pieczenie chlebów, bułek, bagietek i ciast w ostatnim czasie powróciło do łask. Przygotowywane jest pieczywo na zakwasie, na drożdżach, z różnego rodzaju mąk i z różnymi dodatkami. Chleby mają ciekawe kształty, każdy inny, każdy wyjątkowy. Nocny chleb jest bardzo łatwy w przyrządzeniu. Nie wymaga wielu składników. Wieczorem miesza się ciasto, wstawia na noc do lodówki a rano gotowe jest do uformowania i pieczenia. Można dodać do niego swoje ulubione produkty i przygotować swój spersonalizowany wypiek.

Wydrukuj

„Nocny” chleb z suszonymi pomidorami

napisała:

4,8 rating based on 5 ratings
  • V
  • DF
Chrupiąca skórka i miękki środek.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas gotowania:60 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 15g świeżych drożdży lub 4g suchych
  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki żytniej razowej
  • 250ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól. Suche drożdże wsyp od razu do mąki. Drożdże świeże rozkrusz do wysokiego naczynia, dodaj 100ml letniej wody, cukier, 2 łyżki mąki i wymieszaj drewnianą łyżką. Drożdżowy rozczyn pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut. Powstały rozczyn przelej do mąki i wymieszaj. Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki pomidory i olej. Partiami dodawaj pozostałą wodę, stale mieszając. Ciasto na chleb będzie rzadkie. Miskę owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 10-12h. Na 30 minut przed pieczeniem wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw do ogrzania w temperaturze pokojowej. Garnek z pokrywką wstaw do zimnego piekarnika i nagrzej do 250 stopni. Ciasto - będzie miało zwartą konsystencję - wyjmij je z miski na blat/stolnicę oprószona mąką. Zagnieć ciasto kilka razy by pozbyć się nadmiaru powietrza, uformuj kształt. Ostrożnie wyjmij nagrzany garnek z piekarnika, spód oprósz mąką i włóż do niego ciasto. Wierzch bochenka również obsyp mąką. Garnek zakryj pokrywką, wstaw do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 220 stopni. Chleb piecz przez 30 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 30 minut lub do złotego koloru skórki. Po upieczeniu wyjmij chleb do wystygnięcia i przez 5 minut zostaw go w garnku. Następnie przełóż na kratkę. Świetnie smakuje z masłem, z hummusem lub pastą z wątróbki lub pastą z makreli.

Leave a Reply