Orientalna zupa z krewetkami

Orientalna zupa z krewetkami, makaronem ryżowym i mleczkiem kokosowym przyciąga swym wyglądem, smakiem i aromatem. Pasta curry i papryczka chilli sprawia, że zupa jest ostra. Mleczko kokosowe natomiast dodaje słodyczy. Dzięki odrobinie soku z limonki zupa nabiera kwaśnej nuty. Starty na tarce imbir rozgrzewa całe ciało podczas jedzenia tej tajskiej zupy. Dodatek jędrnych krewetek i makaronu ryżowego sprawia, że zupa jest bardzo sycąca. Kilka zielonych listków kolendry dodaje świeżości. 

Wydrukuj

Orientalna zupa z krewetkami

napisała:

4,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
  • DF
Orientalna zupa z krewetkami i makaronem ryżowym.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 12 krewetek
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 trawa cytrynowa
  • 2cm kawałek imbiru
  • sok z 1 limonki
  • 250ml mleczka kokosowego
  • 60g makaronu ryżowego
  • listki kolendry
  • 600ml wody
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 2 ząbki czosnku
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj al dente. Krewetki obierz z pancerzy, głów i oczyść. Pancerze i głowy opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka. Pancerze zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut, następnie odcedź. Wywar po pancerzach podgrzej, dodaj do niego starty na tarce o drobnych oczkach imbir, lekko rozgniecioną trawę cytrynową i wymieszane mleczko kokosowe. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, pastę curry i papryczkę chilli, podsmaż chwilę. Następnie dodaj krewetki i smaż jedynie do zaróżowienia, mieszając co chwilę - przełóż wszystko do wywaru. Zupę wymieszaj, dopraw, dolej sok z limonki i gotuj na małym ogniu przez minutę. Podawaj z makaronem ryżowym i listami kolendry.

error: Zawartość jest chroniona!!