Grzanki z pastą z wątróbki



Podroby a w tym wątróbka drobiowa cieszą się ogromną ilością fanów jednak mają również swoich zagorzałych przeciwników. Wątróbka ma bardzo mało kalorii co powinno cieszyć wszystkich dbających o fit posiłki. Bogata jest również w witaminę B, A, żelazo oraz białko. Odpowiednio podana, wzbogacona o świeże dodatki jest pyszną propozycją zarówno śniadaniową jak i obiadową i lunchową.

Wydrukuj

Grzanki z pastą z wątróbki

napisała:

3,3 rating based on 3 ratings
Uwielbiany lub znienawidzony produkt kuchni polskiej.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:8 min.
  • Ilość porcji:8
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 1 duża biała cebula
  • 3 jajka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól/pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka masła
  • bagietka
Sposób przygotowania
Wątróbkę oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Wrzuć do wrzątku i gotuj około 8 minut. Odcedź mięso i pozostaw do wystygnięcia. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle, wystudź. Jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój w kostkę, wystudź. Wątróbkę, jajka oraz cebule połącz i zmiksuj blenderem. Szczypiorek posiekaj.  Dodaj majonez, szczypiorek, dopraw i wymieszaj.  Bagietkę upiecz w piekarniku lub na patelni, posmaruj pastą posyp pietruszką. Pamiętaj by nie solić wątróbki przed lub w trakcie gotowania, stanie się gorzka i twarda.



Leave a Reply