Leniwe z truskawkami

Kluski leniwe to kolejny smakołyk tradycyjnej kuchni polskiej. Można je przygotować na wiele sposobów. Są wyśmienite w wersji z owocami, słodkimi musami i sosami jak i wersji z sosami warzywnymi, grzybowymi czy mięsnymi. Łatwość w ich przygotowaniu są kolejną ich zaletą. Produkty do przygotowania klusek leniwych są łatwo dostępne i w bardzo niskiej cenie. 

Wydrukuj

Leniwe z truskawkami

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
Twarogowe kluski z sosem truskawkowym.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:25 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Czy można zamrażać?:Tak
Składniki
  • 500g półtłustego mielonego twarogu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej + do oprószenia blatu
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • jogurt naturalny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 500g truskawek
Sposób przygotowania
Twaróg wymieszaj z mąką, jajkiem, szczyptą soli i cukrem. Stolnicę lub blat kuchenny oprósz mąką i przełóż na nie ciasto. Szybko je zagnieć, podziel na ćwiartki. Z każdej ćwiartki uformuj rulon, spłaszcz go i pod kątem wycinaj rąby. Kluski gotuj partiami, około 2 minut od momentu wypłynięcia w delikatnie gotującej się, osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Odcedź kluski. Truskawki podziel na mniejsze część (kilka zostaw do dekoracji dania) i zmiksuj na gładki mus. Przełóż do rondla, dodaj miód i podgrzej. Leniwe podawaj z ciepłym musem truskawkowym i jogurtem naturalnym.

Leave a Reply