Bakłażan wciąż jest warzywem niedocenionym w polskiej kuchni. Jest rzadko przyrządzany i wciąż jest warzywem po które niechętnie się sięga. Propozycja przygotowania go w wersji wegetariańskiej – z pomidorem, suszoną śliwką, kaszą kuskus oraz z ostrą papryczką chilli i wyraźnymi kiełkami rzodkiewki jest ciekawym pomysłem. Oprócz idealnego smaku, danie pięknie się prezentuje.
Wydrukuj
Faszerowany bakłażan z kaszą kuskus
- V
- VG
- GF
- DF
Ciekawy sposób na danie z bakłażanem.
Składniki
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 2 pomidory
- 6 suszonych śliwek
- 1 papryczka chilli
- garść kiełków rzodkiewki
- 100g kaszy kuskus
- sok z 1/4 cytryny
- sól/pieprz
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Bakłażany umyj i osusz. Przetnij na pół, miąższ ponacinaj w kratkę tak by nie przebić skóry. Skrop miąższ oliwą i oprósz solą i pieprzem. Bakłażany rozłóż na papierze do pieczenia skórą do dołu, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut. Po upływie czasu sprawdź widelcem czy środek jest miękki. Wyjmij bakłażany z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Pomidory i śliwki pokrój w kostkę, papryczkę chilli posiekaj. Kuskus przesyp do miski, dodaj sól i gałązkę rozmarynu, zalej gorącą wodą - około 5 mm wody nad kasze i wymieszaj. Zakryj miskę pokrywką lub talerzem i pozostaw do momentu aż kasza wchłonie wodę. Następnie wyjmij rozmaryn. Za pomocą łyżki wyjmij miąższ z bakłażanów i posiekaj. Kaszę wymieszaj z pomidorami, papryczką, miąższem z bakłażanów, śliwkami, dopraw solą i pieprzem i przełóż do bakłażanowej formy. Wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podawaj ciepłe, posypane kiełkami z rzodkiewki i skropione sokiem z cytryny. Idealnie smakują z sosem czosnkowym.