Przygotowanie domowej wędliny jest zazwyczaj bardzo czasochłonne. Wymaga wiele cierpliwości, umiejętności oraz odpowiednich przyrządów. Przygotowanie schabu z pieczonego mięsa jest łatwe w wykonaniu. Mięso pieczone w całości, pokrojone na plastry dopiero po wystudzeniu gwarantuje soczysty, aromatyczny smak. Idealna jajko dodatek do kanapek jak i pyszna imprezowa przekąska.
Wydrukuj
Wędlina – schab
- GF
- DF
Pyszny, soczysty schab.
Składniki
- 1,5 kg schabu
- 2 łyżki octu
- 1/2 szklanki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 3 gałązki rozmarynu
- 5 cebul białych
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżki mielonego pieprzu
- masło do posmarowania formy
- sznurek wędliniarski
Sposób przygotowania
Mięso umyj i osusz. Następnie zwięźle zwiąż sznurkiem wędliniarskim. Olej, przyprawy, listki rozmarynu, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj. Marynatą natrzyj mięso i owiń folią spożywczą. Przełóż schab do miski i wstaw do lodówki na minimum 24h maksimum 48h. Mięso wyjmij z lodówki i pozostaw by nabrało temperatury pokojowej. Odwiń mięso z foli i delikatnie nożem zdejmij nadmiar marynaty i liście rozmarynu. Patelnię rozgrzej i umieść na niej schab. Podsmaż minutę z każdej strony. Zdejmij z patelni i przełóż na posmarowaną masłem formę do pieczenia. Cebulę obierz, pokrój w plasterki i obłóż nimi mięso. Na blachę piekarnika wlej wodę. Formę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika - ustaw ją na blaszce wypełnionej wodą - nagrzanego do 160 stopni na 90 minut. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut. Uzupełniaj wodę jeśli wyparuje. Schab wyjmij z formy i pozostaw na desce do całkowitego wystudzenia. Delikatnie przetnij sznurki i zdejmij je z mięsa. Schab pokrój w plastry. Podawaj z sosem żurawinowym w wersji na ciepło lub na zimno.