Pieczona owsianka z winogronami, jabłkiem i żurawiną

Dla wszystkich fanów owsianki – jej nowa, śniadaniowa wersja – pieczona w piekarniku. Pachnąca jabłkiem, żurawiną i cynamonem. Słodka od miodu oraz owoców. Przygotowana z dodatkiem mleka oraz jogurtu co sprawi, że nie jest sucha. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. 

Wydrukuj

Pieczona owsianka z winogronami, jabłkiem i żurawiną

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
Syte śniadaniowe danie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 2 jajka
  • 2 twarde jabłka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • garść suszonej żurawiny
  • garść winogron
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania
Jabłka umyj, osusz a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do nich płatki owsiane, mleko, żurawinę, jajka, jogurt, miód, cynamon. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Formę do pieczenia posmaruj masłem, wyłóż do niej przygotowaną masę. Na górę wyłóż winogrona i delikatnie wciśnij w owsiankę. Piecz przez około 30 minut (do uzyskania złotego koloru)  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj z jogurtem naturalnym lub lodami.



Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!