Zapiekanki makaronowe są bardzo wdzięcznym, kulinarnym tematem. Nie stanowią trudności w przygotowaniu. Można je przyrządzić z tego co akurat znajduje się pod ręką. Warzywa, mięso, ryby itp. Jedyny warunek to odrobina makaronu, śmietany i żółtego sera. A to prawie zawsze można znaleźć w każdej kuchni.

Wydrukuj
Zapiekanka makaronowa z dynią i czerwoną fasolą
- V
- VG
Pyszna makaronowa zapiekanka.
Składniki
- puszka - 200g czerwonej fasoli
- 1 papryczka chilli
- 300g dyni obranej ze skóry
- 1 cebula
- 300g ulubionego makaronu, u mnie orkiszowy
- pęczek szczypiorku
- 250g śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól/pieprz do smaku
- 150g żółtego sera
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Dynię, papryczkę i cebulę pokrój w kostkę. Fasolę odcedź z zalewy. Makaron, dynię, papryczkę, cebulę i fasolę połącz. Do śmietany dodaj przyprawy i starty na tarce o grubych oczkach ser. Wymieszaj sos śmietanowy, polej nim makaron i warzywa. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do formy do zapiekania. Na górę makaronowej zapiekanki rozłóż warstwę startego sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut aż ser się roztopi i przyrumieni. Podawaj posypane pokrojonym szczypiorkiem