Zapiekanka makaronowa z dynią i czerwoną fasolą

Zapiekanki makaronowe są bardzo wdzięcznym, kulinarnym tematem. Nie stanowią trudności w przygotowaniu. Można je przyrządzić z tego co akurat znajduje się pod ręką. Warzywa, mięso, ryby itp. Jedyny warunek to odrobina makaronu, śmietany i żółtego sera. A to prawie zawsze można znaleźć w każdej kuchni. 

Wydrukuj

Zapiekanka makaronowa z dynią i czerwoną fasolą

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
Pyszna makaronowa zapiekanka.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • puszka - 200g czerwonej fasoli
  • 1 papryczka chilli
  • 300g dyni obranej ze skóry
  • 1 cebula
  • 300g ulubionego makaronu, u mnie orkiszowy
  • pęczek szczypiorku
  • 250g śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól/pieprz do smaku
  • 150g żółtego sera
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Dynię, papryczkę i cebulę pokrój w kostkę. Fasolę odcedź z zalewy. Makaron, dynię, papryczkę, cebulę i fasolę połącz. Do śmietany dodaj przyprawy i starty na tarce o grubych oczkach ser. Wymieszaj sos śmietanowy, polej nim makaron i warzywa. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do formy do zapiekania. Na górę makaronowej zapiekanki rozłóż warstwę startego sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut aż ser się roztopi i przyrumieni. Podawaj posypane pokrojonym szczypiorkiem



Leave a Reply