Leniwe z winogronem

Serowe kluski – leniwe – przygotowane z twarogu są daniem kojarzonym z dzieciństwem. Przygotowane przez mamy i babcie. Podawane z cebulką, bułką tartą lub w wersji na słodko polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem. Ich uniwersalność sprawia, że można podać je w wielu wariantach. Na zimno, na ciepło, słodko i wytrawnie. Jako dodatek do dania głównego i jako smaczny deser lub śniadanie. 

Wydrukuj

Leniwe z winogronem

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • DF
Pyszne, delikatne leniwe w wersji słodkiej.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:25 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Czy można zamrażać?:Tak
Składniki
  • 500g półtłustego mielonego twarogu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej + do oprószenia blatu
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • bułka tarta
  • winogrona
  • masło do smażenia
  • 2 łyżki oleju
  • jogurt naturalny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
Twaróg wymieszaj z mąką, jajkiem, szczyptą soli i cukrem. Stolnicę lub blat kuchenny oprósz mąką i przełóż na nie ciasto. Szybko je zagnieć, podziel na ćwiartki. Z każdej ćwiartki uformuj rulon, spłaszcz go i pod kątem wycinaj rąby. Kluski gotuj partiami, około 2 minut od momentu wypłynięcia w delikatnie gotującej się, osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Odcedź kluski.Na patelni rozgrzej odrobinę masła, dodaj do niego winogrona, cynamon i bułkę tartą. Smaż aż winogrona zaczną puszczać sok. Kluski polej winogronami z patelni. Podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego.



error: Zawartość jest chroniona!!