Serowe kluski – leniwe – przygotowane z twarogu są daniem kojarzonym z dzieciństwem. Przygotowane przez mamy i babcie. Podawane z cebulką, bułką tartą lub w wersji na słodko polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem. Ich uniwersalność sprawia, że można podać je w wielu wariantach. Na zimno, na ciepło, słodko i wytrawnie. Jako dodatek do dania głównego i jako smaczny deser lub śniadanie.
![Leniwe z winogronem](https://foodandmore.pl/wp-content/uploads/2019/11/S_C02277-150x150.jpg)
Wydrukuj
Leniwe z winogronem
- V
- DF
Pyszne, delikatne leniwe w wersji słodkiej.
Składniki
- 500g półtłustego mielonego twarogu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej + do oprószenia blatu
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- bułka tarta
- winogrona
- masło do smażenia
- 2 łyżki oleju
- jogurt naturalny
- 1/2 łyżeczki cynamonu