Kluski dyniowe

Sezon na dynię nie trwa zbyt długo a jest ona z pewnością smaczną królową jesieni. Warto więc przygotować z niej jak najwięcej pomarańczowych dań które swoim wyglądem jak i smakiem przyciągną wszystkich głodnych. Kluski dyniowe są świetnym zamiennikiem kopytek. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do drugiego dania jak i do zup. 

 

Wydrukuj

Kluski dyniowe

napisała:

4,0 rating based on 1 rating
Świetna alternatywa standardowych ziemniaczanych kopytek.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Czy można zamrażać?:Tak
Składniki
  • 2 szklanki puree z dyni
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania
Dynię upiecz zgodnie z tym przepisem a następnie zdejmij skórę i miąższ zmiksuj na gładkie puree. Jeśli dynia jest bardzo wodnista wyłóż ją na sitko i pozostaw tak na minimum 30 minut do odsączenia. Do puree dodaj mąki,  jajko, szczyptę soli i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Ciasto na kluski powinno być zwarte na tyle by można było z niego uformować rulon. W razie konieczności dodaj więcej mąki. Rulon delikatnie rozpłaszcz i pod kątem odcinaj kluski, szerokości około 1,5 cm. Kluski gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy około 2 minut od wypłynięcia na wierzch. Gotuj je partiami.  Podawaj jako dodatek do mięs, sosów lub zup np. dyniowej. 



error: Zawartość jest chroniona!!