Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami

Ciasteczka owsiane upieczone bez dodatku mąki i cukru są zdrową, fit alternatywą dla wszystkich dbających o sylwetkę. Wyśmienite w smaku, wzbogacone o sezam i siemię lniane są świetną przekąską zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Dodatek suszonych owoców oraz miodu skutecznie zaspokoi ochotę na coś słodkiego. 

 

Wydrukuj

Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • DF
Zdrowa i słodka przekąska, deser dla fanów owsianych ciasteczek.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:25 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • szklanka płatków owsianych
  • garść suszonej żurawiny
  • garść suszonych moreli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego (wcześniej roztopionego i wychłodzonego)
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
Sposób przygotowania
Suszone morele oraz żurawinę potnij w małą kostkę. Przełóż je do miski, dodaj do nich siemię lniane, sezam, płatki owsiane, miód oraz jajko i olej kokosowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, masa będzie bardzo zwarta i dość kleista. Uformuj z niej małe kulki, rozłóż je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem. Każdą kulkę rozgnieć na kształt ciasteczka. Zwróć uwagę na to by ciasteczka nie były za blisko siebie by się nie skleiły. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 25 minut - tak by uzyskały złoty kolor.



Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!