Krem z dyni z pomarańczą i imbirem

Złota, polska jesień rozpieszcza nas w tym roku ciepłem i słońcem. Ogromną przyjemnością jest gotowanie dań, odzwierciedlających jesienne barwy i zapachy. Z pewnością należy do nich krem z dyni, wzbogacony słodkim sokiem z pomarańczy oraz ostrym i rozgrzewającym smakiem imbiru. Ogromnym plusem dyniowych dań jest niska zawartość kalorii oraz duża ilość witamin i minerałów.

Wydrukuj

Krem z dyni z pomarańczą i imbirem

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Jesienna, aromatyczna zupa krem z dyni z dodatkiem rozgrzewającego imbiru.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • ulubione pieczywo
  • 2 pomarańcze
  • 2cm świeżego imbiru
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • około 800g dyni (bez skóry, pestek i miąższu)
  • sól/pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • oliwa
Sposób przygotowania
Dynie umyj, osusz, za pomocą łyżki oczyść z nasion i miękkiego miąższu. Potnij na szerokie paski, skrop oliwą i oprósz gałką muszkatołową. Rozłóż na blaszce na papierze do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Wyciśnij sok z pomarańczy oraz zetrzyj świeży imbir. Wyjmij dynię oczyść ze skóry, pokrój w kostkę. Dynię przełóż do garnka, dodaj bulion oraz imbir. Zagotuj, dodaj sok z pomarańczy, dopraw solą i pieprzem. Zupę zdejmij z ognia, zmiksuj na gładki krem. Podawaj z pieczywem.

error: Zawartość jest chroniona!!