Dżem dyniowy z gruszką

Idealna smakowa kompozycja. Gruszka i dynia w zaskakującym połączeniu. Dyniowy dżem świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, pancake,  tostów, racuchów lub śniadaniowych owsianek, ryżu na mleku lub deserów. 

Wydrukuj

Dżem dyniowy z gruszką

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Dynia w połączeniu z gruszka i imbirem jest świetną smakową niespodzianką.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:45 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 kg dyni
  • 1/2 kg dojrzałych gruszek
  • obrany 2 cm kawałek imbiru
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania
Dynie obierz ze skóry, oczyść z pestek i potnij w kostkę. Gruszki obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne, podziel na mniejsze kawałki. Przełóż dynię do garnka z grubym spodem, podlej odrobiną wody i smaż aż się rozpadnie. Pod koniec smażenia dodaj gruszki, sok z cytryny, starty imbir i cukier. Pamiętaj by co chwilę mieszać dżem by nie przywarł do dna garnka. Smaż do momentu aż woda odparuje, wszystkie składniki ładnie się połączą i przejdą w konsystencję musu/dżemu. Gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoików i szczelnie zakręć. Przekręć słoiki do dołu wieczkiem i pozostaw do wystygnięcia. Następnie przełóż do ciemnego, chłodnego, suchego miejsca.

Leave a Reply