Sezon na dynię nie trwa zbyt długo a jest ona z pewnością smaczną królową jesieni. Warto więc przygotować z niej jak najwięcej pomarańczowych dań które swoim wyglądem jak i smakiem przyciągną wszystkich głodnych. Kluski dyniowe są świetnym zamiennikiem kopytek. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do drugiego dania jak i do zup.
Wydrukuj
Kluski dyniowe
Świetna alternatywa standardowych ziemniaczanych kopytek.
Składniki
- 2 szklanki puree z dyni
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania
Dynię upiecz zgodnie z tym przepisem a następnie zdejmij skórę i miąższ zmiksuj na gładkie puree. Jeśli dynia jest bardzo wodnista wyłóż ją na sitko i pozostaw tak na minimum 30 minut do odsączenia. Do puree dodaj mąki, jajko, szczyptę soli i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Ciasto na kluski powinno być zwarte na tyle by można było z niego uformować rulon. W razie konieczności dodaj więcej mąki. Rulon delikatnie rozpłaszcz i pod kątem odcinaj kluski, szerokości około 1,5 cm. Kluski gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy około 2 minut od wypłynięcia na wierzch. Gotuj je partiami. Podawaj jako dodatek do mięs, sosów lub zup np. dyniowej.