Kapuśniak

Pyszna, tradycyjna zupa która kilkanaście lat temu na polskich stołach pojawiała się minimum raz w tygodniu. Kapustę kiszoną (kwaszoną) można podawać na wiele świetnych i smacznych sposobów. Kapusta z grzybami, pierogi z kapustą, kapusta z grochem, kapuśniak. Każde z tych dań jest odżywcze, pyszne i z pewnością znajdzie swoich wielbicieli. Oprócz walorów smakowych kapusta wspiera układ pokarmowy, obniż poziom cholesterolu z krwi, pobudza układ odpornościowy i dodatkowo ma bardzo niewiele kalorii. 

Wydrukuj

Kapuśniak

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • GF
  • DF
Bardzo zdrowa i pyszna, tradycyjna zupa.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:45 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 litry bulionu wołowego
  • 500g kapusty kiszonej
  • 3 żółte marchewki - może być również normalna, pomarańczowa
  • sól/pieprz
  • 1 suszona papryczka chilli
Sposób przygotowania
Bulion wołowy podgrzej. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub obieraczką do warzyw potnij na paski. Dodaj do bulionu. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj i dodaj do zupy. Dodaj suszoną papryczkę i gotuj aż kapusta zmięknie.  Dopraw. Podawaj ze świeżą pietruszką. Można podawać również z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.



Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!