Krem daktylowy / daktylowa czekolada słodko-ostra

Kto nie lubi kremu czekoladowego? Cisza, nie ma chętnych. Każdy potrafi docenić jego smakowe walory. Słodki, pyszny, czekoladowy! Idealny do naleśników, wybitny dodatek do gofrów, smaczna przekąska jedzona łyżkami prosto ze słoika. Niestety nie jest tak zdrowa jakbyśmy tego chcieli. Wspaniałą alternatywą dla znanych kremów jest domowe przygotowanie go ze zdrowych daktyli. Ich słodycz i konsystencja idealnie sprawdzi się w kremie. Czekoladowy smak można uzyskać dzięki dobrej jakości kakaa. Pikanterii doda mała i niepozorna jednak intensywna w smaku papryczka chilli.

Wydrukuj

Krem daktylowy / daktylowa czekolada słodko-ostra

napisała:

4,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
Zdrowa alternatywa czekoladowych kremów.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 200g suszonych daktyli: około 25 sztuk
  • 2 łyżki mleka
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania
Daktyle włóż do miski i zalej gorącą wodą, tak by nie wystawały. Gdy woda ostygnie wstaw miskę do lodówki na całą noc. Namoczone daktyle oczyść z pestek, przełóż do wysokiego naczynia, dodaj mleko, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę papryczkę oraz kakao. Zblenduj wszystkie składniki na jednolity krem. Podawaj jako dodatek do naleśników, tostów, pieczywa itp.



Leave a Reply