Jagodzianki

Sezon na jagody trwa bardzo krótko, dlatego trzeba korzystać z tych pysznych, wyjątkowych leśnych owoców jak najczęściej. Są wybitne w daniach słodki, wytrawnych jak i jako surowa, pyszna przekąska. Idealnie sprawdzą się w drożdżowych, pachnących wanilią bułeczkach. Sprawią, że ich wnętrze będzie pachniało promieniami słońca, ciepłem lata i lasem. 

Wydrukuj

Jagodzianki

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Pachnące latem, aromatyczne drożdżowe jagodzianki.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:45 min.
  • Czas gotowania:25 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • Rozczyn:
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 50ml letniego mleka
  • Drożdżówki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 40g masła
  • 3 żółtka plus 1 jajko
  • odrobina soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 200ml letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Dodatkowo:
  • jagody
  • żółtko do smarowania bułeczek
  • sezam/cukier brązowy do posypania bułeczek
  • mąka ryżowa do podsypywania przy nadziewaniu
  • 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania
Przygotuj rozczyn. Pogrzej mleko, przelej do wysokiego naczynia, dodaj pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Dokładnie wymieszaj i pozostaw pod ściereczką kuchenna na 15 min. Rozczyn będzie rósł, zwróć uwagę by nie wykipiał. W międzyczasie przesiej do dużej miski mąkę, proszek do pieczenia. Podgrzej mleko, dodaj do niego cukier, ekstrakt, oraz masło, wymieszaj aż się składniki dokładnie rozpuszczą. Do mąki wlej rozczyn, jajka i wymieszaj ciasto, następnie dolej letnią mieszankę z mleka, masła i cukru. Składniki połącz i zagnieć dłońmi. Ugniataj aż wszystko będzie jednolitą masą. W razie konieczności, gdy ciasto będzie za bardzo przyklejać się do rąk dodaj odrobinę mąki ryżowej. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne jednak nie lejące się i zbyt kleiste. Uformuj z niego kulę i wyjmij z miski. Miskę posmaruj oliwą, umieść w nim ciasto i przykryj ściereczką kuchenną. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce. Blat lub stolnicę posyp mąką, wyjmij na nie ciasto i podziel na równej części - kule. Jagody posyp łyżką mąki ryżowej. Każdą kulę za pomocą dłoni rozgnieć na płaski placek, na środek nałóż jak najwięcej jagód i sklej brzegi. Turlaj w dłoniach bułeczkę by miała równy kształt. Odstawiaj bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw między nimi około 4cm odległości. Bułeczki przykryj ponownie ściereczką i pozostaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bułeczki posmaruj rozmąconym żółtkiem i posyp sezamem lub cukrem lub pozostaw bez posypki. Możesz również przygotować kruszonkę jak w przepisie na ciasto drożdżowe. Piecz przez 20 - 25 minut do uzyskania złotego koloru.



Leave a Reply