Bulion wołowy

Bulion wołowy jest bardzo aromatyczny i intensywny w smaku, stanowi idealną bazę innych zup.

Powolne gotowanie, odpowiednie doprawienie i połączenie składników stanowi klucz do uzyskania idealnego bulionu.

Wydrukuj

Bulion wołowy

napisała:

0,0 rating
  • GF
  • DF
Bulion wołowy jest bardzo aromatyczny i intensywny w smaku, stanowi idealną bazę innych zup.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:180 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 marchewki
  • około 800g wołowiny z kością
  • 2 pietruszki
  • ½ dużej bulwy selera
  • 1 duża cebula
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren pieprzu
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
Sposób przygotowania
Mięso przepłucz, włóż do miski i zalej zimną wodą z 2 łyżeczkami soli. Pozostaw na 30 minut. Warzywa obierz, cebulę i czosnek pozbaw łupiny i przypal na suchej patelni lub ogniu kuchenki. Wyjmij mięso z miski, włóż do garnka i zalej około 2-3 litrami wody. Zagotuj a następnie na małym ogniu (by tylko delikatnie i minimalnie bulgotał) gotuj jeszcze 20 minut. Podczas gotowania oczyść  bulion z pojawiających się szumowin. Do garnka dodaj warzywa, pieprz. W zależności od preferencjo dopraw bulion solą lub sosem sojowym. Gotuj  minimum 2 godziny na bardzo małym ogniu aż mięso zacznie się rozrywać. Przecedź zupę. Bulion świetnie sprawdzi się jako podstawa zupy cebulowej, krupniku, kartoflanki, kapuśniaku.

Leave a Reply