Bulion wołowy

Bulion wołowy jest bardzo aromatyczny i intensywny w smaku, stanowi idealną bazę innych zup.

Powolne gotowanie, odpowiednie doprawienie i połączenie składników stanowi klucz do uzyskania idealnego bulionu.

Wydrukuj

Bulion wołowy

napisała:

0,0 rating
  • GF
  • DF
Bulion wołowy jest bardzo aromatyczny i intensywny w smaku, stanowi idealną bazę innych zup.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:180 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 marchewki
  • około 800g wołowiny z kością
  • 2 pietruszki
  • ½ dużej bulwy selera
  • 1 duża cebula
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren pieprzu
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
Sposób przygotowania
Mięso przepłucz, włóż do miski i zalej zimną wodą z 2 łyżeczkami soli. Pozostaw na 30 minut. Warzywa obierz, cebulę i czosnek pozbaw łupiny i przypal na suchej patelni lub ogniu kuchenki. Wyjmij mięso z miski, włóż do garnka i zalej około 2-3 litrami wody. Zagotuj a następnie na małym ogniu (by tylko delikatnie i minimalnie bulgotał) gotuj jeszcze 20 minut. Podczas gotowania oczyść  bulion z pojawiających się szumowin. Do garnka dodaj warzywa, pieprz. W zależności od preferencjo dopraw bulion solą lub sosem sojowym. Gotuj  minimum 2 godziny na bardzo małym ogniu aż mięso zacznie się rozrywać. Przecedź zupę. Bulion świetnie sprawdzi się jako podstawa zupy cebulowej, krupniku, kartoflanki, kapuśniaku.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!