Suszona papryczka chilli

Papryczka chilli bez względu na swą wielkość bogata jest w olbrzymie ilości witamin i minerałów. Znajdują się w niej witaminy z grupy B, C, A, E oraz potas, cynk, wapń, żelazo. Papryczka chilli jest bardzo cenioną leczniczą przyprawą. Chilli poza zdrowotnymi walorami ma również wartości kulinarne. Jej ostry smak i wyśmienity kolor uwielbiane są przez wszystkich smakoszy.

Wydrukuj

Suszona papryczka chilli

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Piękny, bordowy kolor oraz pikantny, intensywny smak gwarantują niezawodność papryczki jako wyśmienitej przyprawy.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
Sposób przygotowania
W związku z intensywnością papryczki zaleca się wykonywanie czynności z nią związanych w rękawiczkach. Papryczki umyj, osusz i odetnij szypułki. Jeśli chcesz by ich smak był delikatniejszy oczyść je z nasion. Pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na foli spożywczej na ruszcie piekarnika. Susz w temperaturze 50 stopni przez około 5 - 6 godzin. Następnie wystudź papryczki i przełóż do słoiczków. Możesz również zmielić papryczki w młynku na proszek.

Leave a Reply