Pyszna, tradycyjna zupa która kilkanaście lat temu na polskich stołach pojawiała się minimum raz w tygodniu. Kapustę kiszoną (kwaszoną) można podawać na wiele świetnych i smacznych sposobów. Kapusta z grzybami, pierogi z kapustą, kapusta z grochem, kapuśniak. Każde z tych dań jest odżywcze, pyszne i z pewnością znajdzie swoich wielbicieli. Oprócz walorów smakowych kapusta wspiera układ pokarmowy, obniż poziom cholesterolu z krwi, pobudza układ odpornościowy i dodatkowo ma bardzo niewiele kalorii.
Wydrukuj
Kapuśniak
- GF
- DF
Bardzo zdrowa i pyszna, tradycyjna zupa.
Składniki
- 2 litry bulionu wołowego
- 500g kapusty kiszonej
- 3 żółte marchewki - może być również normalna, pomarańczowa
- sól/pieprz
- 1 suszona papryczka chilli
Sposób przygotowania
Bulion wołowy podgrzej. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub obieraczką do warzyw potnij na paski. Dodaj do bulionu. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj i dodaj do zupy. Dodaj suszoną papryczkę i gotuj aż kapusta zmięknie. Dopraw. Podawaj ze świeżą pietruszką. Można podawać również z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.