Rwany chlebek z masłem czosnkowo-ziołowym

Rwany chlebek z masłem czosnkowo-ziołowym jest gwiazdą wszystkich imprez.

Wydrukuj

Rwany chlebek z masłem czosnkowo-ziołowym

napisała:

0,0 rating
  • V
Aromatyczny, czosnkowy rwany chlebek.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:90 min.
  • Czas gotowania:40 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 600g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej (nie gorącej) wody
  • 2 łyżeczki soli - do ciasta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 150g miękkiego masła
  • 1 nieduży pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek bazylii
  • kilka gałązek tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól/pieprz - do masła
Sposób przygotowania
Drożdże rozkrusz do wysokiego naczynia, dodaj cukier, 2 łyżki mąki oraz 100ml ciepłej wody. Drewnianą łyżką wymieszaj składniki do połączenia. Naczynie odstaw na około 15 minut aż rozczyn wyrośnie. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, olej, wyrośnięty rozczyn i pozostałą ciepłą wodę. Wymieszaj składniki drewnianą łyżką a następnie wyrabiaj ciasto dłońmi przez 3 minuty. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od dłoni. Przełóż ciasto do obsypanej mąką miski, przykryj kuchenną ściereczką i pozostaw na godzinę. Pietruszkę, bazylię, tymianek opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Zioła drobno posiekaj, utrzyj z miękkim masłem, świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą soli. Tortownicę (średnica 22cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 5mm. Ciasto posmaruj masłem z dodatkiem ziół i pokrój na paski o szerokości 5cm. Każdy pasek zwiń w harmonijkę i ułóż jeden obok drugiego w formie. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż zrobi się rumiany. Idealnie smakuje podany na ciepło, prosto po upieczeniu z dipem czosnkowym, jogurtem naturalnym lub sosem chili.

Leave a Reply