Ryba po grecku

Ryba po grecku w wersji tradycyjnej z warzywami i sosem pomidorowym.

Wydrukuj

Ryba po grecku

napisała:

0,0 rating
  • DF
Tradycyjna wersja ryby po grecku.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:6
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 500g filetów z białej ryby np. dorsz, morszczuk
  • mąka pszenna do obtoczenia ryby
  • sól/pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 500g marchewki
  • 200g pietruszki
  • 100g selera
  • 1 duża cebula
  • biała część niedużego pora
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • pół szklanki wody - 125ml
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Sposób przygotowania
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pora umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w półplasterki. Marchewkę, pietruszkę, selera obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Do garnka z grubym dnem wlej olej i rozgrzej. Dołóż cebulę i pora, podsmaż przez chwile. Następnie dodaj starte warzywa, dolej wodę, liście laurowe, ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem. Duś aż warzywa zmiękną - około 15 minut, mieszając co chwilę. Rybę opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Obtocz ją w mące i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gdy warzywa zmiękną dodaj do nich przecier pomidorowy, ostrą i słodką paprykę i wymieszaj. W formie/naczyniu żaroodpornym rozłóż warstwę gorących warzyw, następnie usmażoną rybę i pozostałą warstwę warzyw. Gdy całość wystygnie przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin. Rybę po grecku najlepiej przygotować z wyprzedzeniem (2-3dni) by smaki się przegryzły. Można ją podawać na zimno lub ciepło.

Leave a Reply